Dear meat

Sing me to sleep

sign-me-upVi har alle behov for en god nattesøvn. Når vi sover, sker der en række processer i kroppen, som sørger for at holde os sunde og raske, og meget tyder på, at en af søvnens vigtigste funktioner er at holde hjernefunktionen ved lige.
Hvis man sover dårligt og for lidt i flere måneder, kan det medføre alvorlige konsekvenser for helbredet. Længerevarende søvnmangel svækker immunforsvaret, øger risikoen for overvægt, stress, forhøjet blodtryk, diabetes mellitus type 2, hjerte-kar-sygdomme og for tidlig død. Hvis altså man vil have liv i sit liv, skal man sørge for at prioritere sin søvn.

Dårlig nattesøvn er udbredt i Danmark. Flere undersøgelser viser, at 11% af voksne danskere har været meget generet af søvnproblemer inden for de seneste 14 dage, mens yderligere 30% har været lidt generet. Hvordan er din søvn?


Sov 7-9 timer hver nat
Hvert menneske har sit eget søvnbehov alt afhængig af alder, genetik, helbred, træningsniveau, årstid osv. Voksne mennesker har generelt behov for en nattesøvn på 7-9 timer.
Jeg selv forsøger at få 8 timers søvn hver nat.

Undgå stimulanser inden sengetid

Indtag ikke produkter med indhold af nikotin og koffein før du skal i seng. Der findes koffein i kaffe, nogle typer te, kakao, cola, energidrikke og chokolade.
Personligt undgår jeg selv kaffe efter kl. 17, da jeg ellers ikke kan falde til ro om aftenen. Men så drikker jeg mig en kop Pukka te i stedet. Næsten alle teerne fra Pukka er koffein-fri på nær grøn te, sort te, revitalise, original chai, star anise and cinnamon og licorice and cinnamon.

Kom ned i gear
Lav afslappende aktiviteter inden sengetid. Læs i en bog, dyrk yoga, mediter eller hør afslappende musik.
På det Hospice jeg var på i min sygeplejeske-praktik, lærte jeg harpeterapeuten Trine Opsahl at kende. Hun spiller det smukkeste, mest beroligende harpemusik for patienterne på Hospice Sjælland.
Jeg hører ofte hendes musik, når jeg selv har brug for at falde til ro. Mange aftener musikken lullet mig i søvn.
Luk dine øjne og hør Trine spille.

Få rørt dig hver dag
Sørg for at vær fysisk aktiv i løbet af dagen. Tag cyklen på arbejde, løb en tur i skoven, tag en tur i fitness center eller hvad end du har lyst til. Mange undersøgelser bekræfter, at regelmæssig motion i mindst 30 minutter om dagen fremmer naturlig træthed og forbedre søvnkvaliteten. Men pas på motion lige inden sengetid, da det kan have modsatte effekt.

God nattesøvn i gode omgivelser
Fjern fjernsynet og alle andre forstyrrende ting fra soveværelset. Rummet er kun beregnet til søvn og lagengymnastik. Sov i et rydeligt, mørkt, støj-frit rum. Brug evt. sovebriller og ørepropper. Sørg for at dit soveværelse er køligt. Den optimale værelsestemperatur ved søvn er for de fleste 18-21 grader. Hvis soveværelset enten er for varmt eller for koldt, kan det forstyrre søvnen, ved at kroppen skal arbejde ekstra hårdt for at tilpasse sig omgivelserne.

Skru ned for det blå lys
Vores elektronik udsender et blåt lys, der påvirker vores hjerne, og snyder den til at tro, at det stadigvæk er dag. Det gør, at vores krop producerer meget mindre melationin, der er et søvnfremmende hormon.
På iPhones er der kommet en ny funktion, der kaldes for night-shift. Night-shift kan give skærmen et rødgult lys. På min egen iPhone har jeg indstillet den til automatisk at skifte til rødgult lys hver dag kl. 20.00.


Læs mere om søvn og sundhed i denne rapport fra Vidensrådet.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dear meat