24 idéer til årets pakkekalender - under 100 kr.

Projekt naturligt hår: No-poo

Jeg har i mange år fået farvet mit hår i diverse brune nuancer eller fået lysnet det med masser af lyse striber og silver shampoo. Faktisk kan jeg ikke huske, hvornår jeg sidst havde min egen hårfarve. Vi er nok tilbage til 6.-7. klasse i folkeskolen.
I starten af dette år besluttede jeg mig for, at lade mit hår gro ud i sin egen naturlige farve. Jeg har heldigvis ikke haft en dum overgangsfase, for udgroningen lignede mest af alt en fin ombre.

Nu har jeg taget et nyt og lidt ekstremt skridt i “projekt naturligt hår”. Jeg har nemlig besluttet mig for, at stoppe med at vaske mit hår i shampoo. De fleste vil nok tænke, at det er en fuldstændig vanvittig og umulig idé. Men det skader jo ikke at prøve noget nyt engang imellem.

no-poo shampoo natural zerowastePå billedet ses mit hår tre dage efter vask med natron

Hvorfor stoppe med shampoo?
No-poo er en forkortelse af no-shampoo. Selve fidusen med no-poo er at skåne håret for konventionel shampoo og balsam, der ofte udtørrer håret og hovedbunden, indkapsler hårstråene i silikone og ødelægger hårets naturlige olieproduktion. Samtidig skånes miljøet også for unødig kemi der ryger med i skyllevandet og man sparrer en masse skrald i form af produkternes emballage.

Når man stopper med konventionel shampoo, vil der være en overgangsperiode med mange dårlige hårdage, så det skal man være forberedt på. Men når man så når ud på den anden side, vil no-poo metoden angiveligt give smukkere, blødere og sundere hår, end man nogensinde har haft. Og det er vel værd at give et forsøg!

Hvordan vil jeg så vaske mit hår?
Jeg har læst, læst og læst på nettet omkring no-poo, og jeg har fundet frem til tre forskellige alternativer til hårvask:

 • Natron
  Natron er vi vant til at bruge i sammenhæng med madlavning, da det blandt andet bruges som naturligt hævemiddel i bagværker. Det er også kendt for sine rensende egenskaber, og kan derfor også bruges til rengøring i hjemmet OG til rengøring af hår.
  Natron er meget basisk, så det er vigtigt at der efter en natron-hårvask afsluttes med en æblecidereddikeblanding, for at neutralisere pH-værdien i hår og hovedbund. Der kan evt. tilsættes et par dråber æterisk olie, så håret dufter af dét bagefter.
 • Rasul/rhassoul
  Rasul er en marrokansk lertype, der er udvundet fra Atlasbjerne. Leret skulle angiveligt være brugt til at pleje hud og hår siden det sjette århundrede, og det benyttes stadig i de marrokanske hammam.
  Rasul kan købes lige her hos Helseplus.
 • Vaskenødder
  Vaskenødder bruges egentlig som et alternativ til tøjvask, men jeg har under min læsning om no-poo fundet ud af, at de også egner sig til hårvask. Når vaskenødder kommer i forbindelse med vand, udvindes sapoiner, som er et naturligt sæbemiddel. Ved at trække sæben ud af nødderne, kan man derfor lave sin egen naturlige shampoo.
  Vaskenødder kan købes lige her hos Helseplus.

For mig er der ikke altid langt fra tanke til handling. Jeg har allerede forsøgt med natron-metoden, og jeg må sige, at jeg er positivt overrasket! Først på tredjedagen begyndte mit hår at fedte i bunden, hvor der ellers plejer kun at gå 1-2 dage, før det sker. Mit hår føles rent og er mere fyldigt efter sådan en vask.
Nu vil jeg få købt rasul, så jeg kan eksperimentere med det til næste hårvask. Når jeg er kommet længere i mit projekt, skal jeg nok følge op med et nyt indlæg, hvor jeg dels udpensler fremgangsmåderne med de forskellige alternativer, og dels fortæller om mine erfaringer.

Er der andre der har forsøgt med no-poo som vil dele deres erfaringer?

 

Dette indlæg indeholder affilliate links

5 kommentarer

 • Kirsten

  Team Rasul 🙋🏻

  Jeg er omkring 4 uger inde i projektet (børn og mand også med). Så langt, så godt. Håret kan reddes ud, fedter ikke, men opfører sig liiidt underligt. Tror det ordner sig på længere sigt. Glæder mig til at følge din oplevelse også.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • withlovefromK

   Jeg er endnu ikke nået til at afprøve rasul, men vasker i øjeblikket mit hår med vaskenødder. Og det er jeg umiddelbart ret glad for. Men glæder mig til også at afprøve rasul. Det står allerede indkøbt og klar ude på badeværelset 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Virkelig spændende! Jeg har hår ned til lænden, så kan ikke forstille mig ikke at vaske det med shampoo.
  Men det giver god mening 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Spændende! Jeg har ikke forsøgt no-poo metoden, men prøver pt. shampoo bar istedet for konventionel shampoo, og så afslutter med en ‘Apple Cider Vinegar Rinse’ til slut 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • withlovefromK

   Er du glad og tilfreds for shampoobaren? Jeg er indtil videre blevet ret glad for hårvask med vaskenødder. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

24 idéer til årets pakkekalender - under 100 kr.