Fra 17 til 18

NO-POO – To måneder uden shampoo

nopoo rasul

For to måneder siden skrev jeg dette indlæg om mit “projekt naturligt hår”. Da jeg skrev det indlæg, havde jeg netop for første gang vasket mit hår uden konventionel shampoo, og lige siden har jeg eksperimenteret med forskellige alternativer og måder at vaske mit hår på.

Hvorfor stoppe med shampoo?
No-poo er en forkortelse af no-shampoo. Selve fidusen med no-poo er angiveligt at skåne håret for konventionel shampoo og balsam, der ofte udtørrer håret og hovedbunden, indkapsler hårstråene i silikone og ødelægger hårets naturlige olieproduktion.
Samtidig skåner man også miljøet for unødig kemi, der ryger med ud i skyllevandet, og man sparrer en masse skrald i form af produkternes emballage. Og dét er noget, jeg kan lide!

Hvordan er de to måneder gået?
Det korte svar er: overraskende godt! Jeg er meget imponeret over, hvor rent og fyldigt ens hår kan blive, ved at vaske det med alternativer til shampoo. Der har været dage undervejs, hvor det bare har været en rigtig dårlig hårdag, men antallet af gode hårdage har helt klart været i overtal, og det har nok også været mest at gøre med, at håret har skulle vænne sig til noget nyt og anderledes. Det er i hvert fald lang tid siden nu, at jeg har haft en dårlig hårdag.

Hvordan har jeg vasket mit hår?
Inden projektets start tørlagde jeg nettet for at finde viden og inspiration til at gå igang. Jeg læste mig frem til tre alternativer til shampoo: vaskenødder, natron og rasul. De sidste to måneder har jeg så testet alle tre typer af.
Se længere nede hvilken type jeg er blevet gladest for.

no-poo

Hårvask med natron:
Jeg startede mit eksperiment med at vaske mit hår i natron, for det var allerede noget, jeg havde ude i mit køkkenskab. Natron bruges som naturligt hævemiddel, men med de fedtopløselige egenskaber har natron også været brugt i mange år som naturligt rengøringsmiddel. Et rengøringsmiddel der altså også kan bruges i håret.

Hvordan:
Bland et par teskefulde natron med lidt vand og fordel massen godt ind i håret og hovedbunden. Lad det sidde 2-5 minutter og skyl så håret grundigt.
Da natron er meget basisk, er det vigtigt, at der efter en natron-hårvask afsluttes med en æblecidereddikeblanding, for at neutralisere pH-værdien i hår og hovedbund. Sådan en skylning vil jeg komme nærmere ind på længere nede i indlægget.

no-poo

Hårvask med vaskenødder:
Vaskenødder (sæbenødder kaldes de også) kommer fra træet Sapindus Mukorosse, der bl.a. vokser i Indien og i Nepal. Det er egentlig ikke nødder, men skaller fra en frugt der vokser på træet. Disse skaller indeholder det sæbelignende saponin, der frigives, når skallerne kommer i kontakt med vand.

Hvordan:
Fyld en gryde med 1 L. vand og tilsæt 5-6 sæbenødder i en lille stofpose.
Lav et opkog, skru ned til middel varme og lad det stå og simre i 10 minutters tid.
Lad det køle af. Pres evt. resten af sæben ud af stofposen. Hæld nu blandingen på en flaske, som du kan have stående i badet.
Jeg har senere fundet ud af, at man kan skumme vaskenøddeshampooen op ved at blende det. Det bliver tykt og lækkert skum, som var det flødeskum. Se f.eks. to minutter inde i denne video. Når det er skummet op, er det noget lettere at have med at gøre, synes jeg.

Når du er i bad gøres håret vådt as usual, og så hælder du ellers bare din vaskenøddeshampoo ud i håret, masserer godt ind og lader sidde nogle minutter inden det skylles ud.

Afslut med ACV-rinse. Læs mere om det længere nede i indlægget.

Min kæreste afprøvede vaskenøddeshampooen, og jeg har lovet ham at skrive her på bloggen, at det altså virkede rigtig godt.

no-poo no-poo

Hårvask med rasul:
Rasul er en lertype der udvindes fra de marokanske Atlasbjerge. Leret er spækket med mineraler, og skulle angiveligt være brugt til at pleje hud og hår siden det sjette århundrede.
Det benyttes stadig i de marrokanske hammam. F.eks. var jeg sidste år i Ystad Saltsjöbad, hvor jeg fik behandlingen The Creek Experience. Som en del af behandlingen blev hele ens krop smurt ind i rasul ler fra top til tå.

Hvordan:
Bland ca. 0,5 dl. rasulflager i en skål med en lille smule vand. Brug helst varmt vand så det ikke er iskoldt at få i håret. Lad det stå et par minutter til flagerne er opløst. Tilføj mere vand hvis der er behov for det.
Gør håret vådt og massér så leret godt ind i hårbunden og ud i hårlængderne. Lad leret sidde i 5 minutters tid, før det grundigt skylles ud.
På billedet herunder har jeg rasul ler i håret. Første gang jeg brugte det, havde jeg forventet et helt ekstremt mudderbad, men det er slet ikke så slemt, vel?

Afslut med ACV-rinse. Læs mere om det længere nede i indlægget.
no-poo rasul

no-poo

ACV-rinse:
ACV-rinse er en skylning af håret med æblecidereddike. Det virker som en naturlig slags balsam. Æblecidereddiken er med til at opretholde dit hår og hovedbunds rette pH-værdi, det efterlader håret skinnede og blødt, det fjerner kalkrester fra vandet (så det er ekstra godt for os/mig der bor i områder med hårdt vand) og med eddikens antibakterielle egenskaber, kan en ACV-rinse også afhjælpe en skællende og kløende hovedbund. Det skulle tilmed også øge blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket kan medvirke til hurtigere hårvækst. What’s not to like?

Hvordan:
Jeg slutter hver hårvask af med at skylle håret i en æblecidereddike blanding i blandingsforholdet ca 1:1. Jeg bruger altid en økologisk og ufiltreret æblecidereddike.
Jeg har en skål og en flaske æblecidereddike stående i min brusekabine, og så laver jeg blandingen, mens jeg står under bruseren. Jeg vil skyde på, at jeg ca. bruger 1 dl æblecidereddike og nogenlunde den samme mængde vand. Skålen med ACV-blandingen hælder jeg ud over mit hår, masserer godt ned i hovedbunden og lader det sidde et par minutter, før jeg til slut skyller det ud igen.
Indimellem tilsætter jeg et par dråber æterisk olie, for at få det til at dufte af noget.

nopoo rasul

Konklusion:
Rasul er klart den type alternativ shampoo, jeg er gladest for sammen med ACV-rinse. Det er lettest at arbejde med, og mit hår er blødt, rent og lækkert. Folk bliver meget overraskede, når jeg fortæller dem, at jeg vasker mit hår i en slags mudder, og jeg er også selv overrasket over, at det fungerer så godt. Jeg har allerede snart tømt mit første kilo rasul ler, og jeg skal klart fortsætte med at bruge det.

På de første to billeder i indlægget ses mit hår på to forskellige dage helt nyvasket og lufttørret efter vask med rasul ler og ACV-rinse.  Fint og fyldigt!

Jeg håber, at du kan blive inspireret af indlægget. Kom endelig med spørgsmål. Så vil jeg forsøge at svare så godt jeg kan. Husk at det her er mine erfaringer, og hvad der virker for mig virker nødvendigvis ikke for andre. Men det skader aldrig at prøve noget nyt og anderledes engang imellem.

2 kommentarer

 • Linette J

  Fandt min vej til din blog i min søgen efter naturlig shampoo og ler shampoo. Det rasul ler har jeg brugt i nogle måneder, og det virker godt. Artikel på castorolie.dk skrev at pH-værdi af ler shampoo var samme som havvand, og at man kan bruge naturlige olier for at gøre håret blødt. Bruger du rosmarinolie eller hvilken æterisk duft vil du anbefale? Bruger du vegetabilske olier i håret og hvilke?
  Kærlig hilsen
  Linette

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har for længe siden købt rasul-ler til at vaske mit hår i, og afprøvede det også i en periode, men så skete der et eller andet der gjorde, at jeg ikke fortsatte. Måske var det graviditeten 😛 Men nu har jeg fundet det frem igen, fordi din “hvordan” både ift. rasul-ler og ACV-rinse er ret let at forstå. Så nu får det lov at komme på prøve. Hårfarven er så småt på vej retur til sin egen (det har den været siden December 2017 hehe). Med en knap så fin overgang, som din 😉

  Det er en virkelig flot blog du har! Kram

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fra 17 til 18